TÜİK Soru-10

Merhabalar,

Dolu rafların toplam uzunluğunun nasıl bulunacağı sorusu, materyal sayıları düşünüldüğünde  pek de mümkün değil gibi…

Öneri veya Öneriler konusu netliğe kavuştuğunda “Raf Uzunluğunun” nasıl bulunacağı tartışmaya açılacaktır.

Mevcut Soru

Öneri – 1 (Onaylandı)

Yusuf beyin önerisi üzerinde soru güncellenmiştir.

Oylarınızı 24 Mayıs 2022 tarihine kadar verebilir misiniz?

12 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Murselkoseoglu
Murselkoseoglu
1 yıl önce

Merhabalar. Hemen hemen tüm kütüphanelerde 1 metre uzunluğunda ahşap kaplı kütüphane rafları kullanılmaktadır. Bu rafların uzunluk, derinlik ve raf sayısı hesaplamaları yapılarak tam olmasa da yakın bir uzunluk bulunabilir diye düşünüyorum. Her kütüphaneye göre değişiklik gösterebilir ama en azından yakın ölçüleri yakalamış oluruz. İyi çalışmalar.

Eyup ULUGOL
Eyup ULUGOL
Yanıtla  Murselkoseoglu
1 yıl önce

Hemen hemen hepsi değildir o. Çünkü bina içinde bile farklı tipte ve uzunlukta raf sistemleri kullanan kütüphaneler mevcut.

Serhat
Serhat
1 yıl önce

evet bu soruyu çok seviyorum, acayip eğlenceli bir soru tadilat ve tamirat işlerini çok seviyorum ve yıllardır bir çok iş yapmışlığım var hatta bir üniversite kütüphanesinde çalışırken personel mutfağını ben yapmıştım neyse geçelim burayı. bir raf uzunluğu yaklaşık 90 cm standart kimilerinde 100 cm ve 110 cm var. bir kitaplıkda kaç raf var misal 6 adet 90 cm*6 : 540 cm evet kaf kitaplık var 875 adet 875adet * 540cm: 472.500 cm bunu metreye çevir…… mt dolu boş hepsi dolu bir materyalde olsa dolu sonuçta o raf kullanılıyor. Peki sonuç ne olursa olsun bu metre uzunluğu ne için gerekli bende… Daha fazla oku »

Yusuf Yeşilyurt
1 yıl önce

Merhabalar. “TÜİK-3” sorusunda kabul edilen “Fiziksel Kütüphane Koleksiyonu” içinde bulunan materyal türelleri (Kitap, Görsel-İşitsel Materyal, Süreli Yayınlar, Tez ve Nadir Eserler) üzerinden “TÜİK-10” sorusunun oluşturulması bütünlük ve içerik açısından şık olmuş. Bana göre var olan “TÜİK-10” sorusundaki “Dolu Raf” tanımlaması üzerinden verilerin toplanması çok anlamlı değil Kazım beyin de önermiş olduğu “Toplam Raf Uzunluğu” tanımlaması üzerinden veri toplamanın daha anlaşılabilir ve daha kullanılabilir olacağı kanaatindeyim. Soru ile ilgili ufak bir önerim olacak “TÜİK 3” sorusunda kullanmış ve kabul etmiş olduğumuz “Fiziksel Kütüphane Koleksiyonu” tanımlamasını bütünlük açısından bu soruda (TÜİK-10) aşağıdaki şekli ile kullansak nasıl oldur diye sormak isterim Benim önerim.… Daha fazla oku »

Serhat DİKMEN
Serhat DİKMEN
Yanıtla  Kazım ŞENTÜRK
1 yıl önce

Bu seçime oy kullanmak istemiyorum (+) ve ya (-) işarete onay vermeyeceğim.

Ali TAŞ
Ali TAŞ
1 yıl önce

Merhabalar,

Sıradan bir vatandaş olarak herhangi bir kütüphanenin web sayfasına girdiğimde ve sayfanın herhangi bir yerinde “toplam raf uzunluğumuz …metredir” ifadesi benim için gerçekten bir HİÇ! Bana bu bilgi ne kazandıracak! Bu bilgi ile bir kütüphane diğer bir kütüphanen önüne mi geçecek, geçse ne olacak, ne kazanacak!!

Özet ve sonuç olarak bana göre gereksiz ve hiçbir şekilde istatistik verilerinde olmaması gerektiği düşüncesindeyim.

İyi akşamlar dilerim.

Diler YETER
Diler YETER
Yanıtla  Ali TAŞ
1 yıl önce

Ali Bey’ e katılıyorum. Bu bilginin istatistiksel analiz yapılırken hangi amaçla yapılacak?
Eğer soru kaldırılmayacaksa öneri 1 şeklinde güncellenmesi daha sağlıklı olacaktır.

Eyup ULUGOL
Eyup ULUGOL
Yanıtla  Ali TAŞ
1 yıl önce

1.Sıradan bir vatandaş olarak konuşuyorum. Bu bilgiler, mesleki anlamda akademik çalışma yapan insanların faydalanacağı istatistiki bilgilerdir. sıradan vatandaş olarak bende kullanabilirim. 2. Bizim yaptığımız çalışma kütüphanelerin web sayfalarına eklenmek için değil. TÜİK’in sorularını daha anlaşılır ve herkes tarafından aynı şekilde aynı şeyler anlanabilecek sorular haline getirmeye çalışıyoruz 3.Bu bilgiler size bir şey kazandırmaz, ama bu sayılarla ilgili çalışma yapan/yapmak isteyen sıradan vatandaşlara çok şey kazandırır. 4.Bu sayıların hiçbiri yarış için yapılmıyor. Herkesin imkanları ve şartları belli. Sorunun özüne gelirsek, Raf uzunluğunun metre cinsinden sorulmasının gerekçesi, kütüphanenin mevcut raflarının ortalama kaç kitap alacağını öngörmek veya değerlendirmektir. Şahsen sorunun amaçsız sorulduğunu ve… Daha fazla oku »

Yusuf Yeşilyurt
Yanıtla  Eyup ULUGOL
1 yıl önce

Eyüp Bey, özelde bu soru ve genelde tüm TÜİK soruları için kafalarda oluşan soru işaretlerine karşı cevap niteliği taşıyan açıklamaların için teşekkür ederim…