Merhaba,
TÜİK İstatistik Formunun ilk sorusu:
Üniversitenin Statüsü
- Devlet
- Vakıf
Açıklama: https://yokatlas.yok.gov.tr/ web sayfasını da incelediğimizde Üniversite Türü olarak Devlet ve Vakıf olmak üzere iki tür bulunmaktadır.
Öneri: Yükseköğretim Program Atlası sitesine uygun olarak sorunun başlığının aşağıdaki gibi değiştirilmesi uygun olur diye düşünüyorum
Üniversite Türü
- Devlet
- Vakıf
TÜİK Soru - 1 Onaylandı
TÜİK Soru -1 için 25 yorum yapılmıştır. Sayın Diler Yeter ile bütün yorumları inceledik ve ağırlıklı görüşün aşağıdaki gibi olduğuna karar verdik.
TÜİK Soru -1
Üniversite Türü
- Devlet
- Vakıf
YÖK kendi sayfasında da (https://www.yok.gov.tr/universiteler/universitelerimiz) öneride ifade edildiği gibin “ÜNİVERSİTE TÜRÜ SEÇİNİZ” tanımlaması bulunmaktadır.
Hem YÖK Atlas hem de YÖK’ün sayfasında var olan “Üniversite Türü” şeklinde tanımlamanın doğru olacağını düşünmekteyim.
Sadece
YÖK’ün sayfasında “https://www.yok.gov.tr/universiteler/universitelerimiz” “ÜNİVERSİTE TÜRÜ SEÇİNİZ” altında ” VAKIF MESLEK YÜKSEKOKULARI” şeklinde bir tür daha var.
Bu tanımlamanın da dikkate alınması gerektiğini düşünerek Soruyu:
“Üniversite/Meslek Yüksekokulu Türü” şeklinde sorulsa daha iyi mi olur diye düşünüyorum.
Merhabalar Statü sanki bir üstünlük ya da bir derece ibaresi gibi kanaatimce Üniversite Türü daha uygun olur.
Merhaba bu soruya ihtiyaç yok. Yanıtın arka kısmında çalışan program kodlamasında bu ayrım programı yazan ( IT) çalışanı tarafından yapılarak bu soru direk olarak hazır bir şekilde ünivertsite ismi olarak gelebilir. Veri arka planda olmalıdır. Düşüncem bu şekilde
Serhat bey, verileri kaydederken söylemiş olduğunuz şekli ile sorun çözülmüş olsa da, verilerin çıktıları derlenerek alınıp sunulduğu zaman Üniversitenin türü karşımıza illaki gelecek.
merhaba selamlar evet tabiki gelecek, hepimiz bir çok yerde veri doldururuz. adınız diye sorar soaydınız der sonra yaşınız der sonra cisiyetiniz. örneğin Ad: Fatma Soyad :Korkmaz Yaş: 36 Cinsiyet: Kadın ben henüz fatma isminde bir erkek le tanışmadım. Bu bana hazırcılık olarak gelir veriyi derleyecek kişi için şu kadar yaş grubu şu kadar erkek şu kadar falan filan , ama artık yapay zeka ve akıllı sistemler var, Programcı bunu belirler önceden kod yazar ve veri anında çözülür kaç üniversite var ülkemizde kaçı vakıf kaçı devlet biliniyor niye soruyoruz tekrar tekrar, ismin fatma cinsiyetin nedir diye . vakıf ünivetsitesi: 74 adet… Daha fazla oku »
Üniversite Türü ile ilgili sorunun seçenekleri arasına henüz Üniversite olmamış kurumları da ekleyebiliriz.
Mürsel bey, Üniversite olmamış kurumları açıklayabilir misiniz? YÖK Üniversiteyi ilan etmiş fakat kurulmamış Üniversiteler anlamına mı geliyor
Statü daha çok insanlar için kullanıldığı için sorunun tür bakımından olması daha sağlıklı. Yusuf Bey’in iletmiş olduğu Üniversite/Meslek Yüksekokulu Türü şeklinde ayrılmalı mı emin değilim. Neticede Meslek Yüksekokulu da bir üniversite.
Tek biçimliğin sağlanmasının ilerde oluşacak kafa karışıklığını önleyeceğini düşünüyorum. O yüzden “Üniversite Türü” şeklinde tanımlama bence de doğru olacaktır. Tek biçim seçilirken kılavuzumuz YÖK ün tanımı olacağından başka bir tanım eklemesek daha doğru olur diye düşünüyorum
Tek biçim tanımlamaların anlama açısından kolaylık sağlayacağına inanıyorum. Bu yüzden “Üniversite Türü” tanımlaması bence de uygun. Fakat eklenecek herhangi bir kelime tek biçimliliği bozacaktır. O yüzden YÖK sayfasında görüldüğü şekli ile kullanılması daha pratik olacaktır diye düşünüyorum
YÖK’ün kendi sayfasında da “ÜNİVERSİTES TÜRÜ SEÇİNİZ” ibaresi olduğu görülmektedir. Hepsinin birlik olması açısından TÜİK’teki sorunun da “TÜR” olarak değiştirilmesine katılmaktayım.
Sorunun “TÜR” olarak değiştirilmesine katılıyorum
TÜİK’de kullanıcı hesapları kurumlarda çalışan kişilere özel olarak açılıyor. Aslında kurumun devlet mi, vakıf mı yoksa Yusuf Bey’in dediği gibi Meslek yüksekokulu mu olduğunu, TÜİK kurum adına açtığı kullanıcının kaydından zaten biliyor. Bu soru kaldırılarak kullanıcının bağlı olduğu kurum kaydından otomatik aktarım yapılabilir. Hem çelişkiler ortadan kalkar, hem de bir soru eksilmiş olur.
Eyüp Bey, TÜİK böyle bir şeyi yapar mı? YÖK’ten veri ister mi bunu bilemeyiz. Soru 1’i oluşturduktan sonra bu öneriyi açıklama olarak eklesek nasıl olur? Aynı durum adres içinde geçerli biliyorsun. Her binanın kapısında adres numarası var. Normalde bizim sadece adres numarasını girsek veriler otomatik gelse güzel olur diye düşünüyorum. Bu fikirde Nihal KAYA’ya ait.
Ben yorumumda YÖK’ten bahsetmedim yalnız. Sanırım bir konu yanlış anlaşılmış. Olağandışı durumlar haricinde(kayyum veya fetö olayları gibi) Bir üniversitenin türü ya da statüsü adına ne diyorsak, onun değişmesi söz konusu değil. TÜİK’de istatistikleri girecek olan kişiye hesap açılırken kurum adı zaten biliniyor. tür kısmı da burada seçilip soru hiç sorulmayabilir mi acaba demek istemiştim.
”Üniversite türü ” şeklinde tanımlamanın ve ”devlet-vakıf” seçeneklerinin olmasının karışıklık yaratmadan kapsayıcılığının yeterli olduğu görüşündeyim.
“Üniversite türü” olarak belirtilmesi bana göre de uygun. Ve ayrıca, Yusuf Yeşilyurt Bey’inde dile getirdiği husus da önemli diye düşünüyorum.
YÖK’ün web sayfasına baktığımızda da üniversiteler statüye göre değil türü göre ayrılmıştır. Görsel ektedir.
Saygılarımla.
Soru başlığının “tür” olarak değiştirilmesinin uygun olacağı düşüncesindeyim.
Üniversite Türü olması daha anlamlı olacaktır.
Ancak aklıma takılan şudur: Karşıtlık ya da ayırt edici bağlamda “devlet;vakıf” kullanımı doğru mudur? Devlet hastanesi diyoruz da vakıf hastanesinden ziyade “özel hastane” demeyi tercih ediyoruz. Değişik bir deyişle, vakfa ait olmayan özel üniversite yok mudur? Buradan hareketle, “Devlet; Vakıf; Özel Üniversite” türü olması sizce nasıl olur?
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda Devlet ve Vakıf olmak üzere ikiye ayrılmış. Uygulama birliği sağlamak için mevzuatlara göre tanımlasak daha iyi olmaz mı?
Anayasaya göre Özel üniversite kurmak yasak diye biliyorum.
Maalesef TDK’ya göre ikisi de uygun değil.
”Üniversite türü” olarak ”Devlet ve Vakıf” olmak üzere ele alınması bence dana net ve anlaşılır.
Herkese Merhaba Selamlar Hepimiz bir çok yerde veri dolduruyoruz. adınız diye sorar soyadınız der sonra yaşınız der sonra cinsiyetiniz. devam eder….. örneğin Ad: Fatma Soyad :Korkmaz Yaş: 36 Cinsiyet: Kadın ben henüz fatma isminde bir erkek le tanışmadım. Bu bana hazırcılık olarak gelir veriyi derleyecek kişi için şu kadar yaş grubu şu kadar erkek şu kadar falan filan , ama artık yapay zeka ve akıllı sistemler var, Programcı bunu belirler önceden kod yazar ve veri anında çözülür kaç üniversite var ülkemizde kaçı vakıf kaçı devlet biliniyor niye soruyoruz tekrar tekrar, ismin fatma cinsiyetin nedir diye . vakıf ünivetsitesi: 74 adet… Daha fazla oku »