TÜİK Soru-2

Merhaba,

TÜİK İstatistik Formunun ikinci sorusu:

Kütüphanenin durumuna uygun seçeneği işaretleyiniz

  1. Merkez kütüphane
  2. Fakülte – yüksekokul kütüphanesi
  3. Diğer (belirtiniz………)

Öneri:

TÜİK’in sorularını içeren form açık olmadığı için yukarıdaki seçenekleri not almışım. Farklılık varsa bildirirseniz sevinirim. 

Kütüphanenin durumuna uygun seçeneği işaretleyiniz

  1. Merkez kütüphane
  2. Merkez kütüphaneye bağlı şube kütüphanesi
  3. Fakülte – yüksekokul kütüphanesi
  4. Derleme kütüphanesi
  5. Diğer (belirtiniz………)

Not: 03.03.2022 tarihine kadar fikirlerinizi web sitesi üzerinden bildirebilir misiniz? 

TÜİK Soru – 2 Onaylandı

TÜİK Soru -2

Kütüphanenin durumuna uygun seçeneği işaretleyiniz

  1. Merkez Kütüphane
  2. Şube Kütüphanesi
  3. Enstitü Kütüphanesi
  4. Fakülte Kütüphanesi
  5. Yüksekokul Kütüphanesi
  6. Meslek Yüksekokulu Kütüphanesi
  7. Diğer (belirtiniz….
23 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Mehmet Toprak
Mehmet Toprak
2 yıl önce

Ne merkez, ne şube kütüphanesi. Birden çok ihtisas kütüphanesinden (İlahiyat, mühendislik, tıp, vb) oluşan kütüphanelerin bir idari merkezden yönetilmesi. Bunu hangi kategoride değerlendirmek gerekir. Üstelik üniversitenin kullanıcıları gerektiğinde hepsini de kullanıyor. Dağınık fakülteler, her fakülteye bir ihtisas kütüphanesi. Yönetimi tek merkez, …

veriunak
Yönetici
Yanıtla  Mehmet Toprak
2 yıl önce

Merhabalar, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlıkları Rektörlük İdari Teşkilatında Genel Sekreterliğe bağlı. Örneğin Fakülte Kütüphaneleri ise Dekanlık idari teşkilatında.Belki ileride yapılacak çalışmalarda YÖK’e öneride bulunabilir. Mevcut sistem düşünüldüğünde sizce bu sorunun cevapları nasıl olmalı?

Muslum Yurtseven
2 yıl önce

·        Merkez Kütüphane ·        Şube Kütüphanesi ·        Fakülte Kütüphanesi ·        Yüksekokul Kütüphanesi ·        Meslek Yüksekokulu Kütüphanesi Biçiminde bir ayırıma gitmek olanaklıdır. Ancak burada veri bütünlüğü ve güvenliği açısından tartışılması gereken birtakım hususlar var. Bunlar: 1) Tüm üniversitelerde Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu kütüphaneleri Merkez Kütüphaneye bağlı mı işliyor? Değişik deyişle bu kütüphanelerin yönetimleri kimin elinde? Zira kullanılacak otomasyon sisteminden, sınıflamaya, personele kadar karar mekanizması değişkenlik göstereceğinden, bu durum doğrudan verileri ve veri güvenliğini etkileyecektir. 2)  Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu kütüphaneleri Merkez Kütüphaneden ayrı veri gireceklerse veri bütünlüğünde sorun yaşanmayacak mıdır? Örneğin Üniversitenin 50 adet veri tabanı aboneliği var. Merkez Kütüphane raporda 50 adet yazarken,… Daha fazla oku »

Yusuf Yeşilyurt
Yanıtla  Muslum Yurtseven
2 yıl önce

Merhabalar.
Müslüm beyin dile getirmiş olduğu konu ve sorunlar, sonuç olarak sağlıklı veri çıktıları alabilme açısından çok önemli.

Bu konuda ki önerim baki kalmak şartı ile, verilerin daha sağlıklı olması adına “Kütüphanenin durumuna uygun seçeneği işaretleyiniz” sorusunda bir açıklama getirilebilir.

Ya Üniversitelerin tüm kütüphanelerini bir başlık adında toplayarak tüm verileri gireceğiz (Bütçe, personel, veri tabanı sayısı vb.)

Ya da Üniversitede hizmet veren bir den fazla kütüphanesi varsa hepsini bağımsız bir kütüphane gibi düşünüp oraya ait tüm verileri gireceğiz (Bütçe, personel, veri tabanı sayısı vb.)

Mürsel Köseoğlu
Mürsel Köseoğlu
2 yıl önce

Merhabalar Arkadaşlar.

  1. Merkez Kütüphane
  2. Şube Kütüphanesi

olarak çok fazla detaylandırmadan gitmenin daha iyi olacağı düşüncesindeyim. Fakat Yönergelerin de buna uygun olarak yeniden gözden geçirilmesi bütçe, personel ve diğer konuların merkezin yönetimi altında olması koşuluyla sağlıklı olacaktır. Örnek verecek olursak bizim yönergede merkezin bilgisi olmadan şube kütüphane açılamaz dedik fakat gerek mekan sorunu gerek diğer var olan sorunları aşamadığımız için uygulamada başarılı olduk diyemeyeceğim. SANIRIM GÜÇLENDİRİLMİŞ MERKEZ KÜTÜPHANE VARLIĞI en iyi olan seçenek olacak. UYGULANABİLİRSE.. İyi bir hafta dileklerimle.

Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

Merhabalar.
Kütüphanenin durumuna uygun seçeneği işaretleyiniz” cümlesinde ki “durumu” ifadesi maddeleri görmeden cevaplamaya geçtiğimizde bir muğlaklık oluşturduğu düşüncesindeyim. Bu madde değerlendirilirken bu konuda dikkate alınabilir diye düşünmekteyim.

Benim önerim;
Merkez Kütüphane
Şube Kütüphanesi
Fakülte Kütüphanesi
Meslek Yüksekokulu Kütüphaneleri
Enstitü Kütüphaneleri
Diğer

Yusuf Yeşilyurt
Yanıtla  Kazım ŞENTÜRK
2 yıl önce

Olabilir diye düşünüyorum.

melahat
melahat
2 yıl önce

Merhaba arkadaşlar öncelikle böyle bir form üzerinde fikir alış verişi yapmak çok güzel. Teşekkürler herkese.
TÜİK 2. sorusu olan kütüphanenin durumu ile ilgili alanda ..Merkez kütüphane, şube kütüphanesi vs şeklinde bir ayrım söz konusu. Kendi kütüphanemize bağlı şube kütüphanesi olmamasına rağmen mecburen merkez kütüphane seçeneğini seçiyoruz. Şimdilik bu çok önemli bir sorunu teşkil etmiyor ama anlam olarak bağlı kütüphaneler varmış gibi bir ifade bırakıyor.

Ayşen Küyük
Ayşen Küyük
2 yıl önce

1.Merkez kütüphane
1.a Şube Kütüphanesi
1.b.Şube kütüphanesi
2.Fakülte Kütüphanesi
3.MYO şeklinde olabilir.

1. durumda üniversitenin tek bir kütüphanesi varsa ve tüm bütçe bu kütüphane için harcanıyorsa işaretlenmeli veya yine tek bütçe (Merkezi bütçe) ile yönetilen ama birden fazla fakülte veya şube kütüphanesi varsa 1a veya 1b. seçeneği olmalı.
2. ve 3. durumda bağımsız bütçe ile yönetilen ortak e-kaynak paylaşımı olmayan kütüphaneler için kullanılmalı.

Merkez kütüphaneye bağlı olup ayrı bir yerleşkede hizmet veren kütüphanelerde bütçe, koleksiyon yönetimi ve otomasyon sistemi bir olduğu için özellikle ayrılan bütçe ve e-koleksiyon ayrıştırılamıyor. Bu bilgiler merkez kütüphane başlığı altında bir kez veriliyor.

Eyüp ULUGÖL
Eyüp ULUGÖL
2 yıl önce

Bu sorunun bu kadar karmaşık olmasının sebebi Kazım Bey’in dediği idari yapılanma gibi duruyor. Fakat bir de şube kütüphane olmadığı halde (Bir kütüphanenin şube kütüphane olabilmesi için YÖK’ten olur almak gerekiyor diye biliyorum) şube kütüphanesi diye söylenenler var. Kendi mesleki standartlarımızın olmayışı, hem merkez hem şube hem fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu/enstitü kütüphanelerindeki durumları daha karmaşık hale getiriyor. Şube veya fakülte/YO/MYO kütüphanelerindeki personelin o birimde olması idari anlamda doğru fakat kütüphanecilik anlamında yanlış bir uygulama gibi görünüyor. Bu problemin temel nedeni de sanırım kütüphaneci sayısının az olması. Bu kütüphanelerde çalışanlar bundan önce hep memurlar olmuş. Haliyle bu kütüphanelere bakış açısı da bu şekilde… Daha fazla oku »

Figen Kaya
Figen Kaya
2 yıl önce
  1. Merkez kütüphane
  2. Şube kütüphanesi
  3. Fakülte-yüksekokul kütüphanesi
  4. Diğer (Belirtiniz…) şeklinde olabilir.

Şıkların sade ve anlaşılır olması daha iyi olur diye düşünüyorum.

ugurdnby
ugurdnby
2 yıl önce

Merhabalar. Böyle kaliteli ve istekli bir ekibin içinde yer almak çok güzel… Sonunda ben de ilk karantina sürecimi yaşadım ve az çok artık kendimi iyi hissediyorum. Bu yüzden de biraz geç kaldım tartışmalara, lütfen kusura bakmayın… Umarım faydalı olabilirim/olabiliriz… Merkez kütüphane Merkez kütüphaneye bağlı şube kütüphanesi Fakülte – yüksekokul kütüphanesi Derleme kütüphanesi Diğer (belirtiniz………) şeklinde kanımca da uygun görünmektedir. Yine de eklemek isterim. “Derleme kütüphanesi” seçeneği gayet iyi… “üniversitelerdeki derleme kütüphanelerinin” teşkilat yapısını bilmeyerek ve Figen Hanım’ın bu seçeneği çıkardığını da görerek yazıyorum. Bu durumdaki bir kütüphane türünün seçimi aşamasında, kütüphanenin “hem derleme hem merkez” olabileceği ikilemine yol açılmaz değil… Daha fazla oku »

Eyüp ULUGÖL
Eyüp ULUGÖL
Yanıtla  ugurdnby
2 yıl önce

Derleme kütüphanesi olan bir tane üniversite kütüphanemiz var o da İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi. Bu istatistiğin en başında üniversiteler için hazırlandığı zaten belli, bu istisnai durumla ilgili bir not düşülerek seçeneklere derleme kütüphanesi seçeneğinin eklemesine karşıyım.

Zira derleme kütüphanesi nedir bilmeyen çok kişi var. Adnan Ötüken İl Halk kütüphanesini hala derleme kütüphanesi sananlar bile vardır.

Yok mudur?

Vardır ya!

Serhat DİKMEN
Serhat DİKMEN
2 yıl önce

Merhaba bu soruya inanın net iki sayfa yazı yazabilirim, örnekler ve açıklayıcı bilgilerde ekleyebilirim kanıtlayıcı belgelerle ama yazmayacağım. link : https://teftis.ktb.gov.tr/TR-264046/cogaltilmis-fikir-ve-sanat-eserlerini-derleme-yonetmeli-.html . Lütfen bu soru ve cevapları bu şekilde kalsın. Ben bir soru sormak istiyorum Ülkemizde kaç tane derleme kütüphanesi var ? akademik kütüphanelerin içinde kaç tane derleme kütüphanesi var? Sağlıcakla Selamlar.

Hepimize kolay gelsin.

Ali TAŞ
Ali TAŞ
2 yıl önce
  1. Merkez Kütüphane
  2. Şube Kütüphanesi

olarak belirtilmesi yeterli bence. Diğer türlü fakülte veya enst. veya myo lardaki kütüphaneler diye konuyu dağıtmak anlamsız. Bir Merkez vardır ve diğerleri ise ona bağlıdır. Tabi her ünviersitede personellerin yönetimi Merkeze bağlı olmayabiliyor; ama işleyiş, bütçe (sadece yayın alım bütçesi, diğer temizlik vs..alımları kütüphane nerede ise oranın sorumluğundadır), kurallar vb..Merkeze bağlıdır..

Taliha Uykur
Taliha Uykur
Yanıtla  Ali TAŞ
2 yıl önce

Merhabalar,
Tüm yorumları okuduktan sonra benim önerim;

-Merkez Kütüphane
-Şube Kütüphanesi
-Fakülte Kütüphanesi
-Meslek Yüksekokulu Kütüphaneleri
-Enstitü Kütüphaneleri
-Yüksekokul Kütüphanesi
-Diğer (belirtiniz….)

ayrıntılı ama nihayetinde daha sağlıklı bilgi elde edilmiş olunur diye düşünüyorum.
Sağlıklı günler dilerim.

Taliha Uykur
Taliha Uykur
2 yıl önce

Merhabalar,
Tüm yorumları okuduktan sonra benim önerim;

-Merkez Kütüphane
-Şube Kütüphanesi
-Fakülte Kütüphanesi
-Meslek Yüksekokulu Kütüphaneleri
-Enstitü Kütüphaneleri
-Yüksekokul Kütüphanesi
-Diğer (belirtiniz….)

ayrıntılı ama nihayetinde daha sağlıklı bilgi elde edilmiş olunur diye düşünüyorum.
Sağlıklı günler dilerim.

Diler Yeter
Diler Yeter
2 yıl önce

Merhabalar, TÜİK her kütüphaneye (Şube/Merkez) ayrı bir kayıt dahi açsa ölçmek istediği ya da örneklem olarak göstereceği aynı Üniversiteye ait veriler olacaktır. Bu sebeple şıkları çok fazla ayrıştırmadan -Merkez Kütüphane -Şube Kütüphane -Diğer Seçeneği ile tamamlayabiliriz. Zaten fakülte kütüphanesi bir şube kütüphanesi statüsünde değil midir? Ya da Yüksekokulu kütüphanesi Merkez kütüphanesi statüsünde hizmet vermiyor mu? Derlemeyi sağlayan tek Üniversite Kütüphanesi İstanbul Üniversitesi olduğu için de Derleme seçeneğini açıp, kafa karıştırmaya gerek yok bence. Derleme olan diğer seçeneği seçebilir. Ayrıca soruları değerlendirirken kütüphaneci olarak soruya bakıyoruz ama aynı zamanda karşı kurumun bu soruyu neden sorduğunu da göz önüne alarak değerlendirme yapmamız… Daha fazla oku »