TÜİK Soru-1

Merhaba,

TÜİK İstatistik Formunun ilk sorusu:

Üniversitenin Statüsü

  1. Devlet
  2. Vakıf

Açıklama: https://yokatlas.yok.gov.tr/ web sayfasını da incelediğimizde Üniversite Türü olarak Devlet ve Vakıf olmak üzere iki tür bulunmaktadır.

Öneri: Yükseköğretim Program Atlası  sitesine uygun olarak sorunun başlığının aşağıdaki gibi değiştirilmesi uygun olur diye düşünüyorum

Üniversite Türü

  1. Devlet
  2. Vakıf

TÜİK Soru - 1 Onaylandı

TÜİK Soru -1 için 25 yorum yapılmıştır. Sayın Diler Yeter ile bütün yorumları inceledik ve ağırlıklı görüşün aşağıdaki gibi olduğuna karar verdik.

TÜİK Soru -1

Üniversite Türü

  1. Devlet
  2. Vakıf
25 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Yusuf Yeşilyurt
Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

YÖK kendi sayfasında da (https://www.yok.gov.tr/universiteler/universitelerimiz) öneride ifade edildiği gibin “ÜNİVERSİTE TÜRÜ SEÇİNİZ” tanımlaması bulunmaktadır.
Hem YÖK Atlas hem de YÖK’ün sayfasında var olan “Üniversite Türü” şeklinde tanımlamanın doğru olacağını düşünmekteyim.
Sadece
YÖK’ün sayfasında “https://www.yok.gov.tr/universiteler/universitelerimiz” “ÜNİVERSİTE TÜRÜ SEÇİNİZ” altında ” VAKIF MESLEK YÜKSEKOKULARI” şeklinde bir tür daha var.
Bu tanımlamanın da dikkate alınması gerektiğini düşünerek Soruyu:
“Üniversite/Meslek Yüksekokulu Türü” şeklinde sorulsa daha iyi mi olur diye düşünüyorum.

Emel ALTUĞ
Emel ALTUĞ
Yanıtla  Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

Merhabalar Statü sanki bir üstünlük ya da bir derece ibaresi gibi kanaatimce Üniversite Türü daha uygun olur.

Serhat DİKMEN
Serhat DİKMEN
Yanıtla  Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

Merhaba bu soruya ihtiyaç yok. Yanıtın arka kısmında çalışan program kodlamasında bu ayrım programı yazan ( IT) çalışanı tarafından yapılarak bu soru direk olarak hazır bir şekilde ünivertsite ismi olarak gelebilir. Veri arka planda olmalıdır. Düşüncem bu şekilde

Yusuf Yeşilyurt
Yanıtla  Serhat DİKMEN
2 yıl önce

Serhat bey, verileri kaydederken söylemiş olduğunuz şekli ile sorun çözülmüş olsa da, verilerin çıktıları derlenerek alınıp sunulduğu zaman Üniversitenin türü karşımıza illaki gelecek.

Serhat DİKMEN
Serhat DİKMEN
Yanıtla  Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

merhaba selamlar evet tabiki gelecek, hepimiz bir çok yerde veri doldururuz. adınız diye sorar soaydınız der sonra yaşınız der sonra cisiyetiniz. örneğin Ad: Fatma Soyad :Korkmaz Yaş: 36 Cinsiyet: Kadın ben henüz fatma isminde bir erkek le tanışmadım. Bu bana hazırcılık olarak gelir veriyi derleyecek kişi için şu kadar yaş grubu şu kadar erkek şu kadar falan filan , ama artık yapay zeka ve akıllı sistemler var, Programcı bunu belirler önceden kod yazar ve veri anında çözülür kaç üniversite var ülkemizde kaçı vakıf kaçı devlet biliniyor niye soruyoruz tekrar tekrar, ismin fatma cinsiyetin nedir diye . vakıf ünivetsitesi: 74 adet… Daha fazla oku »

Mürsel KÖSEOĞLU
Mürsel KÖSEOĞLU
2 yıl önce

Üniversite Türü ile ilgili sorunun seçenekleri arasına henüz Üniversite olmamış kurumları da ekleyebiliriz.

Diler Yeter
Diler Yeter
2 yıl önce

Statü daha çok insanlar için kullanıldığı için sorunun tür bakımından olması daha sağlıklı. Yusuf Bey’in iletmiş olduğu Üniversite/Meslek Yüksekokulu Türü şeklinde ayrılmalı mı emin değilim. Neticede Meslek Yüksekokulu da bir üniversite.

Özlem Araz
Özlem Araz
2 yıl önce

Tek biçimliğin sağlanmasının ilerde oluşacak kafa karışıklığını önleyeceğini düşünüyorum. O yüzden “Üniversite Türü” şeklinde tanımlama bence de doğru olacaktır. Tek biçim seçilirken kılavuzumuz YÖK ün tanımı olacağından başka bir tanım eklemesek daha doğru olur diye düşünüyorum

Özlem Araz
Özlem Araz
2 yıl önce

Tek biçim tanımlamaların anlama açısından kolaylık sağlayacağına inanıyorum. Bu yüzden “Üniversite Türü” tanımlaması bence de uygun. Fakat eklenecek herhangi bir kelime tek biçimliliği bozacaktır. O yüzden YÖK sayfasında görüldüğü şekli ile kullanılması daha pratik olacaktır diye düşünüyorum

yağmur mühürcüoğlu
yağmur mühürcüoğlu
2 yıl önce

YÖK’ün kendi sayfasında da “ÜNİVERSİTES TÜRÜ SEÇİNİZ” ibaresi olduğu görülmektedir. Hepsinin birlik olması açısından TÜİK’teki sorunun da “TÜR” olarak değiştirilmesine katılmaktayım.

Ayşen Küyük
Ayşen Küyük
Yanıtla  yağmur mühürcüoğlu
2 yıl önce

Sorunun “TÜR” olarak değiştirilmesine katılıyorum

Eyüp ULUGÖL
Eyüp ULUGÖL
2 yıl önce

TÜİK’de kullanıcı hesapları kurumlarda çalışan kişilere özel olarak açılıyor. Aslında kurumun devlet mi, vakıf mı yoksa Yusuf Bey’in dediği gibi Meslek yüksekokulu mu olduğunu, TÜİK kurum adına açtığı kullanıcının kaydından zaten biliyor. Bu soru kaldırılarak kullanıcının bağlı olduğu kurum kaydından otomatik aktarım yapılabilir. Hem çelişkiler ortadan kalkar, hem de bir soru eksilmiş olur.

Eyüp ULUGÖL
Eyüp ULUGÖL
Yanıtla  veriunak
2 yıl önce

Ben yorumumda YÖK’ten bahsetmedim yalnız. Sanırım bir konu yanlış anlaşılmış. Olağandışı durumlar haricinde(kayyum veya fetö olayları gibi) Bir üniversitenin türü ya da statüsü adına ne diyorsak, onun değişmesi söz konusu değil. TÜİK’de istatistikleri girecek olan kişiye hesap açılırken kurum adı zaten biliniyor. tür kısmı da burada seçilip soru hiç sorulmayabilir mi acaba demek istemiştim.

oktay bulut
oktay bulut
2 yıl önce

”Üniversite türü ” şeklinde tanımlamanın ve ”devlet-vakıf” seçeneklerinin olmasının karışıklık yaratmadan kapsayıcılığının yeterli olduğu görüşündeyim.

Ali TAŞ
Ali TAŞ
2 yıl önce

“Üniversite türü” olarak belirtilmesi bana göre de uygun. Ve ayrıca, Yusuf Yeşilyurt Bey’inde dile getirdiği husus da önemli diye düşünüyorum.

Mehmet ERKEN
Mehmet ERKEN
2 yıl önce

YÖK’ün web sayfasına baktığımızda da üniversiteler statüye göre değil türü göre ayrılmıştır. Görsel ektedir.

Saygılarımla.

Ek Açıklama 2022-02-23 085808.jpg
Saniye AKYOL
Saniye AKYOL
2 yıl önce

Soru başlığının “tür” olarak değiştirilmesinin uygun olacağı düşüncesindeyim.

Muslum Yurtseven
2 yıl önce

Üniversite Türü olması daha anlamlı olacaktır.

Ancak aklıma takılan şudur: Karşıtlık ya da ayırt edici bağlamda “devlet;vakıf” kullanımı doğru mudur? Devlet hastanesi diyoruz da vakıf hastanesinden ziyade “özel hastane” demeyi tercih ediyoruz. Değişik bir deyişle, vakfa ait olmayan özel üniversite yok mudur? Buradan hareketle, “Devlet; Vakıf; Özel Üniversite” türü olması sizce nasıl olur?

Kazım ŞENTÜRK
Yönetici
Yanıtla  Muslum Yurtseven
2 yıl önce

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda Devlet ve Vakıf olmak üzere ikiye ayrılmış. Uygulama birliği sağlamak için mevzuatlara göre tanımlasak daha iyi olmaz mı?

Eyüp ULUGÖL
Eyüp ULUGÖL
Yanıtla  Kazım ŞENTÜRK
2 yıl önce

Anayasaya göre Özel üniversite kurmak yasak diye biliyorum.

Eyüp ULUGÖL
Eyüp ULUGÖL
Yanıtla  Muslum Yurtseven
2 yıl önce

Maalesef TDK’ya göre ikisi de uygun değil.

Taliha Uykur
Taliha Uykur
2 yıl önce

”Üniversite türü” olarak ”Devlet ve Vakıf” olmak üzere ele alınması bence dana net ve anlaşılır.

Serhat DİKMEN
Serhat DİKMEN
2 yıl önce

Herkese Merhaba Selamlar Hepimiz bir çok yerde veri dolduruyoruz. adınız diye sorar soyadınız der sonra yaşınız der sonra cinsiyetiniz. devam eder….. örneğin Ad: Fatma Soyad :Korkmaz Yaş: 36 Cinsiyet: Kadın ben henüz fatma isminde bir erkek le tanışmadım. Bu bana hazırcılık olarak gelir veriyi derleyecek kişi için şu kadar yaş grubu şu kadar erkek şu kadar falan filan , ama artık yapay zeka ve akıllı sistemler var, Programcı bunu belirler önceden kod yazar ve veri anında çözülür kaç üniversite var ülkemizde kaçı vakıf kaçı devlet biliniyor niye soruyoruz tekrar tekrar, ismin fatma cinsiyetin nedir diye . vakıf ünivetsitesi: 74 adet… Daha fazla oku »