TÜİK Soru-5

Merhabalar,

TÜİK İstatistik Formunun beşinci sorusu:

ÖNERİ – 1

Not: Kütüphane otomasyon sistemlerinden rapor alınırken tarih verisi için MARC 008  Date 1 belirteci ile Dil için ise 35-37-Language belirtecinin kullanılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Sizce verileri oluşturmak için bu MARC belirteçleri yeterli midir?

Standartların Linkleri:

https://www.loc.gov/marc/bibliographic/bd008.html

https://www.loc.gov/marc/languages/language_code.html

ÖNERİ -2 (Onaylandı)

Merhabalar,

Gelen öneriler üzerine “Kürtçe ve Birden çok dil” şıkları da eklenmiştir. Ayrıca dillerin farklı kodları da eklenmiştir.

Not: 05.04.2022 tarihine kadar “Öneri-1” ve “Öneri-2” oylamasına katılabilir misiniz?

10 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

Merhabalar..
“Yazılışlarına ve dillere göre”, “1928 Harf Devrimi öncesi basılmış kitaplar” ve “1928 Harf Devrimi sonrası basılmış kitaplar” şeklinde tabloların ayrı ayrı olması daha sade ve anlaşılır olmuş…

Dil sütünu altında belirtilen dillerin kodlarını tablo içinde değil de notlar alanında belirtmek bana göre daha iyi olur.

Ayrıca listeye ülkemizde özellikle son 20 yılda yaşanan demokratikleşme süreçlerini ve onların çıktılarını da dikkate alarak Kürtçe dilinin de eklenmesini teklif edeceğim.

Serhat DİKMEN
Serhat DİKMEN
2 yıl önce

merhaba bu alanda yapılan çalışmalarınız ve tablolar gayet yeterli ve uygundur. Pratik çözümler …

ozlemmm
ozlemmm
Yanıtla  Serhat DİKMEN
2 yıl önce

Bende Serhat Beye katılıyorum, pratik ve bilgilendirici, ayrıca alan açıklamalrının ve kısaltmalarının yazılması rapora uygun veri oluşturmada da açıklayıcı olmuş.

Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

Merhabalar. Dil ile ilgili istatistikleri çekerken Kazım beyin ifade etmiş olduğu “Marc 008 -35-37” alanını kullandığımızda aşağıda Marc’tan örnek olarak almış olduğum dil girişlerini yaptıktan sonra veriyi nasıl tekilleştireceğiz?  (https://www.loc.gov/marc/languages/language_code.html) eng English enm English, Middle (1100-1500) frm French, Middle (ca. 1300-1600) fro French, Old (ca. 842-1300) gmh German, Middle High (ca. 1050-1500) goh German, Old High (ca. 750-1050) grc Greek, Ancient (to 1453) gre Greek, Modern (1453-) nno Norwegian (Nynorsk) nob Norwegian (Bokmål) peo Old Persian (ca. 600-400 B.C.) per Persian Ayrıca birden fazla dil ile yazılmış kayıtları dilleri ifade ederek “Marc’ın 008 -35-37” alanından nasıl çekeceğiz.? Acaba Marc’taki “041–a” alından… Daha fazla oku »

Figen Kaya
Figen Kaya
2 yıl önce

Merhaba, öneri gayet anlaşılır olmuş. Ellerinize sağlık.

Saniye AKYOL
Saniye AKYOL
2 yıl önce

Merhaba,
Tabloların ayrı ayrı olması çok daha anlaşılır olmasını sağlamış ve 008 alanından veriye ulaşmanın daha kolay olduğunu düşünüyorum.

melahat
melahat
2 yıl önce

Merhabalar.

Tabloların bu şekilde ayrı ayrı kullanılması daha belirleyici olacaktır.