TÜİK Soru-4

Merhaba,

TÜİK İstatistik Formunun dördüncü sorusu:

Mevcut TÜİK Formunda “Kütüphanenizde kullanılan sınıflama sistemi hangisidir?” sorusu sorulmaktadır.

Öneri :

Kütüphanenizde kullanılan sınıflama sistemi hangisidir?

  1. Library of Congress (LC) Sınıflama Sistemi
  2. Dewey Onlu Sınıflama Sistemi
  3. Yok

Not 1: Bazı üniversiteler sınıflama numarası kullanmıyor bu yüzden “Kütüphanenizde kullanılan sınıflama sistemi hangisidir?” sorusuna “Yok” seçeneği de eklenmiştir.

Not 2:  “Sınıflama numarası olmayan kitap sayısı”  Kütüphane otomasyon sisteminde bibliyografik kayıtları oluşturulmaya başlanmış ve materyal eklenmiş kitaplar olabiliyor. Soru 3 teki verilerle uyumlu hale getirilmesi için bu seçenek eklenmiştir. 

Örneğin bizim Kütüphanemizde Sağlama Birimi kitapların basit düzeyde girişini yapıyor. Temel bibliyografik veriler ve materyal ekleme işlemi yapılıyor. Daha sonrasında kitaplar sırayla Kataloglama ve Sınıflama Birimine teslim ediliyor. Mevcut TÜİK sorularında Kütüphane otomasyonuna kayıtlı ve sınıflama numarası olmayan kitaplar sorun yaratıyordu. Bu seçenek sayesinde bu sorun ortadan kalkmış olacaktır.

Not 3: Mevcut örnekte “2020 yıl sonu kitap sayısı , Yıl içinde kütüphaneye giren kitap , Yıl içinde kütüphaneden çıkan kitap , Yıl sonu kitap sayısı”  sorulmaktadır. Bir kitabın yıl içinde katalog düzeltme işlemleri sırasında sınıflama numarası değişebilir. Mevcut örnekte bu değişikliği istatistiklere yansıtmanın imkanı bulunmamakladır.  Bir diğer konuda bazı otomasyon sistemlerinde kitap sistemden silindiğinde verinin tamamı silindiği için “Yıl içinde çıkan kitabın” sınıflama numarasını da tespit etmek imkansız olmaktadır.

Öneride sadece mevcut kitap sayısının sorulması verinin daha sağlıklı alınmasını sağlayacaktır.

Not: 23.03.2022 tarihine kadar fikirlerinizi web sitesi üzerinden bildirebilir misiniz? 

Öneri – 1 (Onaylandı) :

Kütüphanenizde kullanılan sınıflama sistemi hangisidir?

  1. Library of Congress (LC) Sınıflama Sistemi
  2. Dewey Onlu Sınıflama Sistemi
  3. Diğer
  4. Sınıflama Sistemi Yok

Öneri – 2 :

Kütüphanenizde kullanılan sınıflama sistemi hangisidir?

Sorusunun önerilerden çıkartılması

Öneri – 3 :

Kütüphanenizde hangi sınıflama sistemi kullanılmakladır?

  1. Library of Congress (LC) Sınıflama Sistemi
  2. Dewey Onlu Sınıflama Sistemi
  3. NLM
  4. Diğer
  5. Sınıflama Sistemi Yok
29 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Taliha Uykur
Taliha Uykur
2 yıl önce

Merhabalar,
Öneri, gayet açıklayıcı olmuş, katılıyorum.
Saygılarımla.

Serhat DİKMEN
Serhat DİKMEN
2 yıl önce

koleksiyonumuz esasını temsil eden basılı yayınlarımız . Otomasyon sistemine kayıtlı olan ancak demirbaş numarası almış, sınıflaması olmayan basılı yayınlardan mı bahis ediliyor . Sınıflaması olmayan yayınlar için, ? yoksa bu yayınlar demirbaş numarası da mı almıyor. Peki kullanıcı bu yayınları opak tarama da görüyor mu ? erişim sağlıyor mu? rafa yada koleksiyona eklenmiş durumda mı ?. sağlıcakla

ozlemmm
ozlemmm
Yanıtla  Serhat DİKMEN
2 yıl önce

Şu anda çalıştığım kurumda bu tarz materyal yok fakat eski kurumumda bunu yapıyorduk. Bu materyaller ; çok ince rafta sorun olabilecek materyaller (özel ayrılan bir rafta tutuluyordu), iş yoğunluğuna göre işlemlerinin tamamlanmasına gerek duyulmayan fakat bazı okuyucuların arayacağını bildiğimiz materyaller (özel koleksiyon, örn. Kıbrıs Barış harekatı vb) hızlıca taranabilir olması istenen materyallerdi. Demirbaş numarası almaz sıra numarasına göre demirbaş ve tasnif no verilirdi. Kapalı rafta talep geldiği zaman kütüphane içinde kullanılır ve/veya fotokopisi verilirdi.Kimi zaman yoğun kullanıldığını hatırlıyorum bu materyallerin. Ben tabloda bu seçeneği görünce bahsedilen yayınların bu tarz yayınlar olduğunu düşündüm. Fakat açıkçası tabloda yer vermeli miyiz ve neden… Daha fazla oku »

Mürsel Köseoğlu
Mürsel Köseoğlu
2 yıl önce

Merhabalar
Hangi Sınıflama sistemi kullanılırsa kullanılsın tabloyu sadeleştirmek açısınıdan sadece yılsonu fiziksel kitap sayıları ibaresinin olması yeterlidir. Mevcut formadaki gibi deetaylandırmanın bir anlamı yok diye düşünüyorum.

Selçuk Süzmetaş
Selçuk Süzmetaş
2 yıl önce

Soru 4’de yer alan “Kütüphanenizde Kullanılan Sınıflama Sistemi Hangisidir?” sorusunun amacı; üniversite kütüphanelerinde kullanılan sınıflama sistemleri hakkında veri elde etmek olmalıdır. Kendine özgü sınıflama sistemi kullanan şube kütüphanelerimiz var. Sınıflama sistemi kullanmayan kütüphanelerimiz var.

Muslum Yurtseven
2 yıl önce

Kazım bey önerinize katılıyorum. Tıp kütüphaneleri NLM’yi kullanıyorlar. Seçeneklere NLM eklenmesi yararlı olabilir. Bunun yanı sıra “Yok” yerine “Diğer” denmesi daha anlamlı olabilir. Eğer “Yok” seçeneği kullanılacaksa “Sınıflama Sistemi Yok” denmesi daha doğru seçenek olur diye düünüyorum.

Emeğinize sağlık,

Diler Yeter
Diler Yeter
Yanıtla  Kazım ŞENTÜRK
2 yıl önce
ozlemmm
ozlemmm
Yanıtla  Muslum Yurtseven
2 yıl önce

Size katılıyorum, diğer kelimesi ile değiştirilmesi çok daha uygun görünlüyor. Bu katkınız için de teşekkür ederim. Ayrıca NLM kullanan arkadaşların yorumlarını merakla bekliyorum bende.

Eyup ULUGOL
Eyup ULUGOL
2 yıl önce

Merhabalar;

Öneri gayet mantıklı. Zira bu istatistikleri hazırlayanlar da bizim gibi düşünmüş fakat ifade ediş şekilleri ile alakalı bir hata var gibi duruyor. Belki öneriyi otomasyon yerine “Demirbaş numarası olup sınıflama numarası almamış kitap sayısı” diye de önerebiliriz.

Kolaylıklar.

Diler Yeter
Diler Yeter
2 yıl önce

Merhabalar,
LC için öneri benim için uygundur. Mevcut kitap sayılarını istemenin de daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

TÜİK’in, 6. Soru olarak sormuş olduğu soru başlığındaki ”Konularına göre” ifadesi yerine “ Kullandığınız Sınıflama Sistemi Yer Numarasına” göre şeklinde sormak daha doğru olacak diye düşünmekteyim. Konu başlığı dediğimizde, Marc’taki 600’lü alanlar aklımıza gelirken, bu soru için verileri çektiğimiz Marc alanları ise; “050”, “080”,  “082”, “084” ve “099” dan bir tanesinden oluşmaktadır. Ayrıca TÜİK’in, 6. Soru olarak sormuş olduğu soru başlığındaki “Mevcut Kitap Sayısı” ile neyi ifade etmekteyiz! Farklı sağlama yöntemleri ile kütüphaneye girmiş ama hiçbir işlem yapılmamış/yapılamamış kitapları mı? Kataloglaması, sınıflaması yapılmış ama materyal tanımlaması yapılmamış kitapları mı? Kataloglaması, sınıflaması ve materyal tanımlaması yapılmış ve kullanıcıya sunulmaya hazır kitapları… Daha fazla oku »

Yusuf Yeşilyurt
Yanıtla  Kazım ŞENTÜRK
2 yıl önce

Merhabalar.

“Basılı Kitap” şeklindeki önerimi “Fiziksel Kütüphane Koleksiyonu” tanımlamasını gözden kaçırdığımdan dolayı ifade ettim.
“…Fiziksel Kitap Sayısı” şeklindeki ifade bence bütünlük açısından uygundur.

Kütüphane otomasyon programına kayıtlı olan kitaplardan kastın ne olduğunu (basit kayıt, ayrıntılı kayıt, demirbaşı verilmiş kayıt vb.) anlatılırsa daha iyi olur.
Örneğin, Bizdeki uygulamada demirbaş numarası verilmeyen kayıtlar, otomasyon programında olsa dahi TÜİK’in istemiş olduğu verilere dahil edilmiyordu.

“Kullandığınız Sınıflama Sistemi Yer Numarası” önerisini sadeleştirilmiş önerim,
“Sınıflama Sistemi Numarası” şeklindedir.

Saygılarımla.

Selçuk Süzmetaş
Selçuk Süzmetaş
2 yıl önce

Kazım Bey merhaba,
TÜİK verileri, şube kütüphanelerimiz tarafından sisteme girilmektedir.
Önerimi biraz daha açmam gerekirse, Mürsel Bey’in önerisine katılıyorum. Fiziksel kitap sayısı önceki soruda soruluyor. Bu soru tamamen kaldırılabilir ya da sadece kütüphanelerin sınıflama sistemi kullanıp kullanmadıkları, sınıflama sistemi kullanıyorlarsa hangi sınıflama sistemini kullandıklarının belirlenmesi açısından önemli olabilir.

Yusuf Yeşilyurt
Yanıtla  Kazım ŞENTÜRK
2 yıl önce

Öneri – 3’de
“Sınıflama (Konularına) Sistemine” göre “Fiziksel Kitap Sayılarının” belirtilmediği/istenmediği , sadece “Kütüphanenizde hangi sınıflama sistemi kullanılmakladır” “sorusunun cevabını toplamaya yönelik bir sorunun verilerinin toplanması, bize, kamuya vb. ne fayda sağlayacağını sorgulamamız gerekmektedir diye düşünmekteyim.

Ali TAŞ
Ali TAŞ
2 yıl önce

Merhabalar,

Öneri 3 ün uygun olduğunu düşünüyorum

Selçuk Aydin
Selçuk Aydin
2 yıl önce

Kıymetli katkıları için tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim, ben de öneri 3 için evet diyorum. Kolaylık dileklerimle

Yusuf Yeşilyurt
2 yıl önce

Öneri – 3’de
“Sınıflama (Konularına) Sistemine” göre “Fiziksel Kitap Sayılarının” belirtilmediği/istenmediği , sadece “Kütüphanenizde hangi sınıflama sistemi kullanılmakladır” “sorusunun cevabını toplamaya yönelik bir sorunun verilerinin toplanması, bize, kamuya vb. ne fayda sağlayacağını sorgulamamız gerekmektedir diye düşünmekteyim.

Mürsel Köseoğlu
Mürsel Köseoğlu
2 yıl önce

Önemli olan tabloların sade, basit ve işlevsel olması. Bence de bu haliyle yeterlidir. İyi günler

ugurdnby
ugurdnby
2 yıl önce

Öneri 1 makul görünüyor. Oyumu da bu yönde kullandım.